سازمان هواشناسي اعلام کرد ميانگين بارش از آذر تا پايان سال نرمال و کمتر از نرمال است. همچنين در زمستان امسال سرماي بيسابقه مورد انتظار نيست و از اواخر آذرماه از قدرت النينوي امسال کاسته ميشود.
به گزارش پايگاه خبري تحليلي پيرغار، پژوهشکده اقليم شناسي سازمان هواشناسي، در پيشبيني فصلي کشور که هفته اول هر ماه به روز ميشود، گزارشي از ميانگين بارش و دماي کشور از ابتداي سال آبي تا هشت آذر 1394 و پيش بيني بارش و دماي کشور طي سه ماه آينده ارائه کرده است. شايان ذکر است صحت اين پيش بيني ها حدود هفتاد درصد است و دوره آماري در اين گزارش از 1982 تا 2010 است.
وضعيت بارش و دماي کشور از اول مهر تا هشت آذر 1394
دماي کشور از ابتداي مهر تا هشت آذر 1394 در حد ميانگين و در نيمه شمالي کشور کمتر از ميانگين بلندمدت بوده است. در همين دوره ميانگين بارندگي کل کشور نسبت به دوره بلند مدت حدود دو برابر شده و در مقايسه با سال گذشته نيز حدود چهارده درصد افزايش يافته است. چنين تغييراتي در ابتداي سال آبي عادي بوده و به دليل بارش هاي اخير نبايد تلقي شود که منابع آبي کشور افزايش يافته، در اين خصوص لازم است برنامههاي کنترل و مصرف بهينه آب دنبال شود.
بيشترين افزايش در استانهاي کرمان، ايلام، سيستان و بلوچستان، بوشهر در حدود سه برابر ميانگين بلند مدت يا بيشتر بوده است. نکته حائز اهميت سيل آسا و عمدتاً تک واقعهاي بودن بارشها است. معمولاٌ در ابتداي سال زراعي يک رخداد بارشي سنگين و يا حدود دو هفته بدون بارش ميتواند شرايط را به بالاي نرمال يا کمتر از نرمال تغيير دهد.
پيش بيني دماي کشور در سه ماه آينده
ميانگين دماي کشور از اوايل آذر تا دي به ويژه در نيمه شمالي کمتر از ميانگين بلند مدت پيشبيني ميشود که در برخي مناطق با کاهش شديد دما همراه خواهد بود. انتظار سرماي بيسابقه طي اين مدت وجود ندارد. دما از اواخر دي ماه تا انتهاي زمستان به تدريج تا حدود دو درجه نسبت به ميانگين بلند مدت افزايش مي يابد. در مجموع علي رغم کاهش دما در يک ماه آينده، تا پايان سال جاري سرماي کم سابقه مورد انتظار نيست.
پيش بيني بارش کشور در سه ماهه
الگوهاي سينوپتيکي سطح زمين و لايه مياني جو طي سه ماه آينده در شرايط مناسب براي وقوع بارش در حد ميانگين نيست. ميانگين بارش کشور از آذر تا پايان سال در حد نرمال تا کمتر از نرمال به ويژه در استانهاي واقع در غرب و جنوب غرب خواهد بود. ميانگين بارش کشور در دوره سه ماهه آذر تا بهمن حول ميانگين بلند مدت خواهد بود که به نظر ميرسد در مناطق جنوب غربي به خصوص از اواسط زمستان گرايش به کمتر از ميانگين بلند مدت داشته باشد.
در آذر ماه نيز ميانگين بارش کشور عمدتاً در حد ميانگين بلند مدت در نوسان خواهد بود که در نوار جنوبي درياي خزر تا حدودي گرايش به کمتر از ميانگين دارد که البته تاثيري بر منابع آب و کشاورزي منطقه نخواهد داشت. اما در نواحي غرب و جنوب غرب کشور گرايش به بيشتر از ميانگين ميل دارد.
از اواخر آذر ماه به تدريج از قدرت النينوي 16-2015 کاسته شده تا اين که در اواسط بهار به حالت خنثي تبديل ميشود.
الگوهاي بزرگ مقياس
برخلاف الگوهاي سينوپتيکي مناسب در سطح زمين و سطح مياني جو که موجب بارشهاي بسيار خوب در مهرماه گرديد، در ماه آذر و به ويژه دي الگوهاي سينوپتيکي سطح زمين و پانصد هکتوپاسکال شرايط مناسبي ندارند.
در دي ماه پشته ارتفاعي سطح پانصد هکتوپاسکال در سطح کشور حاکم است. در شرق مديترانه، فشار سطح زمين يک هکتوپاسکال نسبت به ميانگين بلند مدت افزايش يافته است که مناسب براي وقوع بارشهاي در حد ميانگين و يا بيشتر نيست.
نمايه دور پيوندي
در آذرماه بيشينه دماي آب دريا در ماههاي دي و بهمن به ترتيب به 2/7 و 2/5 درجه بيش از نرمال خود کاهش مييابد.
فارس